Brandweer verwijdert gigantische hoeveelheid dode vliegen uit kerktoren in Helvoirt

0
Foto: Bart Meesters / Meesters Multimedia

HELVOIRT – De brandweer van Helvoirt heeft maandagavond tijdens de wekelijkse oefenavond de handen uit mouwen gestoken in de Helvoirtse Nicolaaskerk. De afgelopen weken een mega hoeveelheid dode vliegen werd opgemerkt door vrijwilligers die rondleidingen geven in de toren van de Nicolaaskerk. Deze rondleidingen in de kerk en kerktoren worden op diverse zondagen en woensdagen gegeven in de maanden juli, augustus en september. Het doel van de rondleidingen is geld op te halen voor de renovatie van de toren van de Nicolaaskerk.

Foto: Bart Meesters / Meesters Multimedia

Omdat enkele vrijwilligers die de rondleidingen verzorgen ook lid zijn van de vrijwillige brandweer, werd besloten op tijdens de wekelijkse oefenavond de kerktoren te beklimmen gewapend met bezems, stofzuigers en ander schoonmaakgerei. Verdieping voor verdieping werden de vele tienduizenden vliegen verwijderd. De stofzuigers moesten diverse malen geleegd worden om alle doden vliegen uit de toren te verwijderen.

Foto: Bart Meesters / Meesters Multimedia

Na ruim twee en half uur poetsen zag de kerktoren er weer spik en span uit. Zo kunnen de rondleidingen in de Nicolaaskerk weer doorgaan zonder over een tapijt van dode vliegen te hoeven lopen. Net na de winter was de kerktoren door de kerkhofploeg ook al een keer ontdaan van een grote hoeveelheid vliegen, maar de afgelopen maanden bleken de vliegen opnieuw hun toevlucht gezocht te hebben tot de Helvoirtse kerktoren.

Foto: Bart Meesters / Meesters Multimedia

Tijdens de schoonmaak werkzaamheden genoten de Helvoirtse brandweerlieden uiteraard ook even van het mooie uitzicht vanuit de kerktoren. Normaliter hebben de Helvoirtse brandweerlieden een oefen schema om al hun kennis op peil te houden, maar in de zomervakantie word er normaal niet geoefend en verrichten de brandweerlieden schoonmaak en onderhoudswerkzaamheden aan de kazerne en worden brandkranen gecontroleerd.

Foto: Bart Meesters / Meesters Multimedia

Voor een keer werd er echter een uitzondering gemaakt. Overigens hebben de brandweerlieden tijdens het schoonmaken van de kerktoren hun object kennis weer bijgehouden en werden er tussen de werkzaamheden door, de toegangen van de kerk en de kerktoren ook gelijk weer even bekeken. Zodat mocht er ooit iets met de Nicolaas kerk gebeuren de brandweer ook bekend is in het gebouw.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”1296″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”0″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Diavoorstelling tonen]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Foto’s: Bart Meesters / Meesters Multimedia