Maarheezer echtpaar krijgt postuum hoge Israëlische onderscheiding voor herbergen onderduikers in Tweede Wereldoorlog

0
Foto: Harm van Leuken / SQ Vision

SOERENDONK – Woensdagmiddag is op Kasteel Cranendonck in Soerendonk postuum de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt aan Hendrik Willem Bloem en Lucia Bloem-Van de Koolwijk uit Maarheeze. De bijbehorende oorkonde en medaille werden uitgereikt aan de nabestaanden van het echtpaar Bloem.

Foto: Harm van Leuken / SQ Vision

Eretitel
Postuum kregen zij de eretitel ‘Rechtvaardigen onder de Volken’. Hun namen zullen worden bijgeschreven in de stenen plaquettes in de Nederlandse afdeling van de ‘Tuin der Rechtvaardigen’ in het Yad Vashem-Holocaust Herdenkingsinstituut in Jeruzalem.

Foto: Harm van Leuken / SQ Vision

Onderdak voor onderduikers
Het echtpaar Bloem heeft bij herhaling onderduikers in hun boerderij verborgen gehouden voor de Duitse bezettingsautoriteiten, waaronder enkele Joodse Nederlanders. De onderscheiding is aangevraagd door Gert Eichenwald, thans wonend in Florida (USA).

Foto: Harm van Leuken / SQ Vision