(BLOG) Een ambulance parkeert nergens zomaar

0
Stockfoto - MaRicMedia

Op ambulanceblog.nl lazen we het onderstaand verhaal geschreven door Rutger Jongejan. Het is zo herkenbaar. Lees de blog en onthoudt dat de hulpverleners er ook voor jou zijn!!!

Toen ik begon met werken als ambulancechauffeur, kreeg de ambulance nog weleens voorrang, ook als we niet met zwaailicht en sirene onderweg waren. Andere weggebruikers leken nog te begrijpen dat we misschien wel met iemand onderweg waren die zorg nodig had. We kregen geen commentaar als we de auto iets dichterbij de supermarkt parkeerden om even snel een maaltijd te halen voor onze volgende rit zich weer aankondigde.
 
Nu, bijna 20 jaar later is de wereld veranderd. We hebben te maken met bumperklevers, die het wel ‘handig’ vinden om achter ons aan de file te passeren. Of je staat bij een onwelwording in een woning in een krappe straat en krijgt vervolgens de vraag of je de ambulance niet fatsoenlijk kan parkeren, want er wil iemand langs met zijn auto.
 
Als we spoed over de snelweg naar het ziekenhuis rijden, is dat omdat de kans op minimale gezondheidsschade of overleven het grootste is als we snel in het juiste ziekenhuis zijn. Je hebt dan als ambulancechauffeur te maken met heel veel factoren: Je moet snel in het ziekenhuis zijn, want daar heeft de patiënt baat bij. Maar achterin staat je collega los, want er moeten allerlei handelingen worden verricht die je niet kan doen met een gordel om. Misschien heeft de patiënt wel heel veel pijn en moet je proberen de hobbels te beperken. Onderweg heb je contact met de meldkamer en let je op het steeds drukker wordende verkeer. Naast je zit vaak een familielid die vol vragen en emoties zit.
 
Dan zie je in je spiegel een auto…. een auto die niet aansluit in de file maar meelift met jou als spoedrijdende ambulance. Weer een extra factor waar je rekening mee moet houden. Nog meer anticiperen op het verkeer voor je, want plotseling remmen zal betekenen dat je bumperklever je treeplank inkort. Natuurlijk kun je denken: “Boeien, hij zit zo kort op me….” Maar je hebt wel te maken met een patiënt in je auto, die snel naar het ziekenhuis moet. Dus het boeit wel degelijk, want je wilt geen aanrijding en daarmee nog een extra slachtoffer.
 
Het toppunt vind ik wel de ervaring van een collega, waarbij er tijdens een reanimatie opeens iemand in de woning staat. Deze meneer ziet dus dat de collega’s aan het reanimeren zijn, maar vraagt toch of ze de ambulance even kunnen verplaatsen want….. ‘hij kan er niet langs met zijn caravan.’
 
We zetten de auto echt niet midden op de straat, omdat we ergens op de koffie komen. En als we netjes kunnen parkeren, zal elke ambulancechauffeur dat doen. Het laatste wat we willen is een straat blokkeren, want daarmee blokkeren we ook de weg voor eventuele ‘hulptroepen’ zoals een tweede ambulance, de brandweer of politie. Dus als het even kan, zetten we de auto echt wel netjes neer. Of we beoordelen eerst de situatie en als die stabiel lijkt te zijn, verplaatsen we de auto alsnog.
 
Ja en soms parkeren we ook ergens om even een ‘patatje’ te halen. Meestal omdat het te druk is om je maaltijd ergens rustig op een post te nuttigen. Of omdat we gewoon zin hebben in een vette hap. En nee, dan parkeren we niet asociaal omdat we denken dat te mogen. We parkeren onze ambulance zo, dat we er snel bij kunnen zijn en weg kunnen als iemand onze hulp nodig heeft. En soms kunnen we dan onze net betaalde patatjes niet meenemen.
 
Natuurlijk begrijpen wij dat zo het beeld ontstaat dat we met zwaailicht en sirene naar de post rijden, om te voorkomen dat onze patatjes koud worden. Dit broodje aap verhaal horen we ook al een tijdje. Maar wij rijden nooit voor onze eigen ‘lol’ met zwaailicht en sirene. In elke ambulance zit een blackbox die ons rijgedrag registreert. Als we worden ‘geflitst’ zal worden gecontroleerd of wij een spoedrit hadden. Zo niet, dan hebben we iets uit te leggen.
 
Het gaat ons als ambulancechauffeurs niet om onszelf. Het gaat ons erom dat we als ambulancezorgverleners goede zorg kunnen geven. Daarbij hebben de zorg, het welzijn en het welbevinden van onze zorgvragers en onze eigen veiligheid de hoogste prioriteit. Een ambulance staat ergens in een straat om mensen te helpen, mensen zoals u en ik. Die op dat moment in nood zijn en de hulp nodig hebben van een ambulanceteam. Ook als u deze hulp nodig heeft, zal die ambulance er snel zijn en zorgen dat u of uw geliefde de beste zorg krijgt.