(LUCHTBEELDEN) Duizenden Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs vieren thuis kerst

5

EERSEL – Een bizar gezicht deze luchtfoto. Honderden geel-blauwe vrachtwagen van één bedrijf staan geparkeerd op een veld langs de A67 bij Eersel. En die trucks zijn niet van het bedrijf op wiens grond ze staan. Het gaat om Oost-Europese chauffeurs die hier hun vrachtwagens parkeren om thuis kerst te gaan vieren.

Foto: Rico Vogels / SQ Vision

Waberer’s
De honderden vrachtwagens zijn eigendom van een van de grootste transporteurs van Europa, het Hongaarse Waberer’s International Nyrt. De duizenden chauffeurs van het bedrijf rijden het hele jaar door enkel en alleen in West-Europa en zijn vaak maandenlang van huis. Alleen met kerst hebben ze het recht om thuis bij hun familie de kerst door te brengen. Hun werkgever faciliteert dat door de trucks op een paar plaatsen in West-Europa te verzamelen en de chauffeurs met bussen naar Hongarije heen en weer te brengen. Dat is uiteraard veel goedkoper dan alle vrachtwagens die eigenlijk alleen in West-Europa te rijden terug te halen naar het thuisland.

Luchtfoto: Rico Vogels / SQ Vision

‘Sociale uitbuiting en oneerlijke concurrentie’
In het verleden parkeerde het bedrijf de trucks met kerst veelal in België maar sinds de overheid daar optreedt tegen deze vorm van wat zij sociale uitbuiting noemen is Waberer’s uitgeweken naar onder meer Nederland. De Belgische vakbonden klagen enerzijds over de sociale uitbuiting: deze chauffeurs zijn vaak maandenlang van huis en verblijven al die tijd enkel in hun cabine. Bovendien vinden zij dat het bedrijf dankzij de extreem lage Hongaarse loonkosten en daarmee verband houdende lage transportprijzen West-Europese chauffeurs en transportbedrijven oneerlijk beconcurreert.

Foto: Rico Vogels / SQ Vision

Afgeschermd
Deze twee punten worden op deze manier op deze luchtfoto op een haast bizarre wijze in beeld gebracht. Omdat de eigenaar van het Eerselse terrein, KLG Europe, waarschijnlijk weet hoe hierover gedacht wordt probeert deze de honderden geel/blauwe vrachtwagens af te schermen door helemaal vooraan trailers van het eigen bedrijf te plaatsen. Volgens de huidige regels en wetgeving mag het allemaal wat dit bedrijf doet. Het is echter wel een bizar gezicht.

Luchtfoto: Rico Vogels / SQ Vision

5 REACTIES

  • Ik schat dat het minimaal 100 trekker trailers zijn en die passen nooit bij jouw in de straat.
   Prima oplossing voor het bedrijf, staan ze ook niemand in de weg.
   Nu kunnen de chauffeurs ook de feestdagen samen vieren met het gezin.

   • Ja de feestdagen, de rest van het jaar mogen ze in de truck slapen, maar vooruit, aardig van de baas dat ze met de feestdagen dan toch thuis mogen zijn en hun hongerloontje weer uit kunnen geven

Comments are closed.