Brandweer heeft hele dag handen vol aan meerdere grote natuurbranden

0
De brand in Tilburg greep snel om zich heen - Foto: Toby de Kort / De Kort Media

REUSEL – De brandweer heeft zondag de hele dag de handen vol gehad aan een aantal grote natuurbranden in Brabant. Zondagmorgen rond 6.00 uur kwam een eerste melding binnen van een bosbrand aan de Hamelendijk in Reusel. Daar trof de brandweer even later een door jongeren gemaakt kampje aan. De brand was waarschijnlijk door een kampvuur ontstaan en had zich verspreid over een gebied van zo’n 600 à 700 vierkante meter. De brandweer had uren nodig om na te blussen, vanwege turf in de grond.

De brand in Reusel – Foto: Berry van Gaal / SQ Vision
De brand in Reusel – Foto: Berry van Gaal / SQ Vision

Alphen
In Alphen ontstond in de loop van de ochtend brand in de bossen bij camping Buitenlust. De brandweer schaalde meteen groot op en ook werd een drone ingezet. Toch ging ongeveer een hectare aan natuurgebied in vlammen op. De oorzaak is niet bekend.

De brand in Alphen – Foto: Jeroen Stuve / MaRicMedia
De brand in Alphen – Foto: Jeroen Stuve / MaRicMedia

Westelbeers
Rond 10.40 uur werd er een bosbrand gemeld in het bosgebied De Keijenhurk in Westelbeers. Precies een kwartier later kwam er weer een melding van een bosbrand binnen slechts 500 meter verderop aan de Westelbeersedijk in Casteren. Het risico op branden is op het moment hoog. Meerdere brandweer eenheden werden opgeroepen om te blussen. De politie, die ook ter plaatse was sprak van een ‘verdachte situatie’ en gaat uit van brandstichting.

De brand in Westelbeers – Foto: Berry van Gaal / SQ Vision
De brand in Westelbeers – Foto: Berry van Gaal / SQ Vision

Milheeze
Aan het begin van de middag moest de brandweer uitrukken naar de weg tussen De Rips en Milheeze. Op twee plekken langs de Kruisberglaan waren bermbranden ontstaan. In beide gevallen ging het om een lengte van ongeveer 40 meter. Door snel optreden van de brandweer kon uitbreiding worden voorkomen. De politie sloot de weg af om zo veilige werkruimte voor de brandweer te creëren.

Een van de bermbranden in Milheeze – Foto: Pim Verkoelen / SQ Vision
Een van de bermbranden in Milheeze – Foto: Pim Verkoelen / SQ Vision

Budel
Rond 14.10 uur ontstond brand in een natuurgebied achter de zinkfabriek in Budel. Langs de kant van de weg ontstond een bermbrand en de vlammen werden mede door de harde wind snel de heide opgejaagd.

De brand in Budel greep razendsnel om zich heen – Foto: Harm van Leuken / SQ Vision
De brand in Budel greep razendsnel om zich heen – Foto: Harm van Leuken / SQ Vision

Voor de brandweer leek er aanvankelijk geen houden aan, de brand verspreidde zich enorm snel. Uiteindelijk kon de brand worden gedoofd maar er is wel een enorm gebied van ongeveer 10 hectare natuurgebied verloren gegaan. Het gebied wordt nageblust.

De schade aan de natuur na de rband in Budel is enorm – Foto: Rico Vogels / SQ Vision
Met behulp van boeren worden de randen van het natuurgebied natgehouden – Foto: Rico Vogels / SQ Vision

Hoeven
Rond 16.25 uur werd een natuurbrand ontdekt aan de Gors in Hoeven. De brandweer zette twee blusvoertuigen, een watertank en slangenwagen in om die te bedwingen. De brand was erg fel en dreigde over te slaan naar woningen in de buurt. De brandweer wist dat te voorkomen.

Overslag naar huizen kon in Hoeven door de brandweer worden voorkomen – Foto: Jeroen Stuve / MaRicMedia

Aan De Blommers in Tilburg werd rond 17.45 uur brand ontdekt. De vlammen grepen snel om zich heen en binnen korte tijd stond een groot stuk natuurgebied in vuur en vlam. Ook hier verspreidde het vuur zich snel door de harde wind. De brandweer zette veel mensen en materieel in en had de brand na een uur onder controle. Het nablussen gaat nog wel geruime tijd duren.

De brand in Tilburg greep snel om zich heen – Foto: Toby de Kort / De Kort Media
De brand in Tilburg greep snel om zich heen – Foto: Toby de Kort / De Kort Media