Vrachtwagen met broeiende mestkorrels zorgt voor lange tocht brandweer

0
Foto: Sander van Gils / Persburo Sander van Gils

SON EN BREUGEL / HEESCH – Rond 19.00 uur werd de brandweer van Sint-Oedenrode gealarmeerd voor een brandgerucht op de parkeerplaats Sonse Heide langs de snelweg A50 bij Son en Breugel. In een zogeheten containerwagen geladen met mestkorrels was broei ontstaan. Na een eerste verkenning bleek een snelle bluspoging niet toereikend om de broei in de open container te stoppen. Hiervoor moest de container geleegd worden waarna de mest kon worden afgeblust.

Heeswijk-Dinther
Na grondig overleg tussen de verschillende instanties zou de containerwagen met brandende inhoud gelost kunnen worden op het terrein van biogasinstallatie ‘Duurzaam Landleven Bernheze’ aan de Nieuwe Steeg in Heeswijk-Dinther. Dit was tevens het terrein waar eerder de mest was geladen. Onder begeleiding van verschillende hulpdiensten vertrok de colonne richting Heeswijk-Dinther.

Foto: Sander van Gils / Persburo Sander van Gils

Vreemd gezicht
Door de rijwind leek de broei op te laaien tot een serieuze brand waarna met toeters en bellen de route werd voortgezet. Voor overige weggebruikers was dit geen alledaagse aanblik; een hevig rokende vrachtwagen gevolgd door de brandweer welke er met toeters en bellen achteraan reed.

Foto: Sander van Gils / Persburo Sander van Gils

Watertankwagen
Eenmaal in Heeswijk-Dinther aangekomen werden de plannen gewijzigd. De colonne verplaatste zicht richting een melkveebedrijf aan de Grolderseweg in Heesch. Inmiddels waren ook de collega’s van de brandweer uit Heeswijk-Dinther aangesloten, later kwam ook een watertankwagen van de brandweer uit Schijndel ter plaatse.

Foto: Sander van Gils / Persburo Sander van Gils

Heesch
Eenmaal in Heesch aangekomen werd de container geleegd en werden met een verreiker de mestkorrel uit elkaar gereden. Dit ging gepaard met de nodige rookontwikkeling maar al snel bleek dat afblussen niet meer noodzakelijk was en werden de mestkorrels weer terug in de container geladen. Rond de klok van 22.00 uur keerde de brandweer terug naar de kazernes.

 

Foto’s: Sander van Gils / Persburo Sander van Gils