BREDA – Dinsdag 19 maart hebben 40 leerlingen van basisschool de Fontein het eerste Tiny Forest van Breda aangeplant. Het minibos ligt in Brabantpark in de groenstrook tussen de Leystroom en de velden van voetbalvereniging PCP aan de Lage Kant. Ook omwonenden en kinderen uit de buurt hebben meegeholpen met steun van jeugdwerk Surplus, IVN en een groenploeg van gemeente Breda. In totaal zijn maar liefst 1200 boompjes en struiken geplant van 42 verschillende soorten op een oppervlakte van 400 m2 . Wethouder Paul de Beer heeft het informatiebord bij de ingang van het Tiny Forest onthuld.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een ideale plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen.  Een minibos in je buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Wethouder Paul de Beer: “Dit is de eerste van vier Tiny Forests die we gaan realiseren in Breda. Hiervoor hebben we een samenwerkingsovereenkomst met het IVN getekend. Meer natuur in de stad is gezond voor mens en dier en het helpt om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Zo wordt Breda steeds meer een stad in een groen park”

Twee groepen van in totaal 40 leerlingen kwamen in het begin van de middag opgetogen naar de locatie. Na een welkom door Joost Barendrecht van IVN en een plant instructie door ontwerper Ivo Dieleman van Mint Stadsontwerp gingen de leerlingen enthousiast in tweetallen aan de slag. Na het planten hingen ze allemaal een label aan hun eigen boom, waarvan ze de ontwikkeling de komende jaren gaan volgen. “Het is echt superleuk om nu ons eigen bos te hebben en er straks les over de natuur te krijgen in het buitenlokaal!”. Tiny Forests worden geplant volgens de speciale Miyawaki-techniek, waardoor al binnen enkele jaren een dicht bos ontstaat.

Na schooltijd zijn ook kinderen uit de buurt samen met hun ouders boompjes komen planten voor het Tiny Forest. Ook zij hebben ieder een eigen boom gekregen, die ze de komende jaren gaan volgen. Aan het einde van de middag heeft wethouder Paul de Beer het informatiebord bij het Tiny Forest onthuld.