BOXTEL – De pers die maandag aanwezig was bij de bezetting van een varkensstal in Boxtel heeft een klacht ingediend tegen de politie. De pers vertelt in de brief aan de korpsleiding dat zij door de politie werden gehinderd in hun werk. Er zijn volgens de brief fotografen, cameramensen en journalisten toegeschreeuwd, uitgescholden, en geduwd. Ook buitenlandse journalisten vonden het optreden van de politie “heel bijzonder” .

In Nederland werken we met de politie perskaart, deze kaart word erkent door het ministerie van justitie en veiligheid. Als er een incident is waarbij de politie moet optreden geeft deze kaart de houder toegang tot het afgezette gebied. Dit gebeurt zodat journalisten niet gehinderd of gestuurd worden door de overheid (politie), en er geen spraken kan zijn van censuur. Een journalist mag alleen geweerd worden als er spraken is van een PD met sporen van een misdrijf, gevaar dreigt voor derden, of sprake is van een noodverordening. Dit was in Boxtel volgens meerdere journalisten niet het geval.

,,Een evenwichtig beeld van de situatie bleef uit;

We bleven verstoken van informatieen vanuit de politie was niemand aanspreekbaar.” In de klacht word verteld dat de journalisten in Boxtel op een aangewezen plek (persvak) hun werk moesten doen. Er was hier alleen zicht en contact met de activisten en geen mogelijkheid om met de boze boeren te spreken. Dit maakte het voor de media erg lastig om een objectief verhaal te vertellen. Ook vanuit de politie was er lang niemand om de pers te woord te staan, een woordvoerder kwam pas na 8 uur ter plaatse.

Toen de avond viel werd door middel van politie busjes het zicht op de boeren geblokkeerd. De media kon hierdoor alleen nog maar verslag doen van de activisten. De spanning liep hoog op, journalisten in het persvak werden geduwd en een cameraman die live verslag deed verloor zelfs zijn verbinding. In de brief staat “wij kunnen niet anders dan concluderen dat er die avond door leden van uw korps buitenproportioneel is opgetreden in een vijandige sfeer richting journalisten, zonder dat hier een aanwijsbare reden was

De politie laat weten de klachten serieus te nemen en de tijd te nemen voor het onderzoek, de politie kan verder inhoudelijk nog niet reageren op de zaak.