BERGEN (Duitsland) – Niet wetende wat ons te wachten stond, vertrokken wij in alle vroegte naar het verzamelpunt bij defensie. Wij vertrokken voor twee dagen naar de grote schietoefeningen van defensie in Duitsland. Na een lange warme rit kwamen we ter plaatse en konden we ons direct vergapen aan het zware materieel wat we zagen staan.

Drie keer per jaar reist de Koninklijke Landmacht af naar Duitsland om te oefenen en te trainen. CV90 – pantservoertuigen van de Koninklijke Landmacht oefenen in Duitsland. De oefening is bij het Defensiepersoneel bekend als de SOB/SOMS. Dit staat voor Schiet Oefeningen Bergen/Schiet Oefeningen Munster-Süd. Met 28.400 hectare is de Truppenübungsplatz Bergen het grootste oefenterrein van Europa. Het beschikt over een scala aan schietbanen, werk- en slaapgebouwen en bivakplaatsen voor de militairen. En wij mochten hierbij zijn.

Leopard 2 tanks van het Nederlands-Duits tankbataljon voeren hier de schietoefeningen uit met scherpe munitie. Ook het tankbataljon uit Oirschot rijdt hier rond. Het Nederlandse en Duitse tankbataljon traint de skills en de procedures in het echt. In het begin van de dag kon er niet geoefend worden in verband met een heidebrand ter plaatse, maar dinsdagavond ging het los. De enorme dreunen als een Leopard 2 tank schoot, deed pijn aan onze oren. Gelukkig verschafte Defensie oordoppen die de boel dragelijk hielden. Ook de kleinere “mini”tanks de CV90 schoten er op los. Het gezelschap aan journalisten keek hun ogen uit naar de diverse manoeuvres, die de aanwezige tanks en militairen uitvoerden.

De 4e Compagnie van het Nederlandse tankbataljon is voor het eerst gaan trainen op deze baan in 2015. Defensie traint 12 weken per jaar  in Duitsland. Niet alleen de Koninklijke Landmacht, maar ook de Koninklijke Luchtmacht oefent hier. Diverse Apaches vliegen hier rond en voeren aanvallen en procedures uit. Er trainen een kleine 2000 militairen, een hele operatie om alles dus goed te laten verlopen. Een week training kost ongeveer 1 miljoen per week. Wij hebben deze twee dagen onze ogen uitgekeken naar de diverse oefeningen, ons verbaasd over de grote snelheid van de tanks in het veld, de precisie waarmee geschoten werd en de grote inzet van alle militairen. Ondanks de grote hitte en de heidebrand. Een uniek inkijkje in het oefenen van onze militairen en het zien van de samenwerking van beide landen in het tankbataljon.

 

Maar ook de infanterie liet zich niet onbetuigd.