BOXTEL – De politie heeft maandagavond de activisten uit de stallen gehaald en het terrein ontruimd. Bij deze actie zijn tientallen activisten door de politie aangehouden. De aanhoudingen zijn gedaan in verband met het niet voldoen aan bevel of vordering en het zich niet kunnen legitimeren. Welke strafbare feiten nog meer ten laste zullen worden gelegd, is niet bekend. De arrestanten zijn in ME bussen overgebracht naar een politie bureau.

De overige activisten zijn onder politiebegeleiding van het terrein verwijderd. De activisten die mochten vertrekken zagen bij aankomst  bij de auto’s dat sommige auto’s belegd waren met plakjes ham. Enkele activisten waren daardoor hevig ontdaan.

Foto Sem van Rijssel
Foto Sem van Rijssel

De Nederlandse varkensboeren doen er alles aan om besmettingen buiten de stallen te houden. Voordat iemand de stallen binnengaat trekt men schone kleren aan, schoenen worden gewisseld voor ontsmette laarzen en men gaat door een sluis de stal binnen. En dan nu dringen deze activisten de stal binnen zonder al deze maatregelen. De activisten kwamen uit diverse landen en kunnen zomaar de Afrikaanse varkenspest of een andere varkensziekte bij zich hebben gedragen. Totaal onverantwoord volgens Wim Bens, voorzitter van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie.

Waarschijnlijk moet de stal uit voorzorg geruimd gaan worden. Of deze dier activisten dan hun doel hebben bereikt? De impact op de boer en zijn gezin is groot. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen tegen ziektes onder de dieren, moet de boer met lede ogen toezien dat na alle ellende van gisteren, een complete stal vermoedelijk geruimd gaat worden.

Foto Sem van Rijssel
Foto Sem van Rijssel
Foto Sem van Rijssel
Foto Sem van Rijssel
Foto Sem van Rijssel
Foto Sem van Rijssel