VEEN – Een rustig dorp in de (voorheen) gemeente Wijk en Aalburg, vanaf heden de gemeente Altena. Een dorp waar de inwoners hecht zijn, een eenheid zijn en waar doorgaans niets spannends gebeurd. Veen heeft een traditie, al meer dan 40 jaar worden het hele jaar sloopauto’s “gespaard” om deze met de jaarwisseling in brand te steken. Ook dit jaar is het niet anders.

Ruim honderdvijftig toeschouwers op de beruchte kruising waar net twee voertuigen in brand zijn gestoken. Foto: Marcel van Dorst – MaRicMedia

Vuurkorven
Als je op oudjaar tegen tienen in de avond het dorp binnenkomt valt je meteen op dat overal in het dorp vuurkorven staan. Daarnaast hopen pallets die als brandmateriaal dienen voor de korven. Een enkeling maakt een vreugdevuur midden op de weg maar alles is gemoedelijk. De bewoners staan er om heen en drinken gezellig een biertje.

Foto: Jack Brekelmans – Persburo-BMS

Sloopauto’s
Daar waar in Utrecht tientallen auto’s van omwonenden verloren gaan door brandstichtingen is het in Veen niemands eigendom wat vernield wordt. De beruchte kruising Witboomstraat met de Van Der Loostraat is deze dagen het episch centrum van Veen. Ondanks pogingen van de gemeente om de kruising ontoegankelijk te maken voor de bewoners lukte ze het toch om net na middernacht twee auto’s op deze kruising te krijgen en deze in brand te steken. Ruim 150 jongeren, en ouderen staan gezellig bij elkaar en wensen elkaar ondertussen een gelukkig nieuwjaar. Om de paar minuten wordt er zwaar vuurwerk in de brandende wrakken gegooid wat voor een oorverdovende knal zorgt. Brandweerlieden die de branden proberen te blussen worden met rust gelaten.

Foto: Marcel van Dorst – MaRicMedia

Kat en muisspel
Het is een kat en muisspel. Ieder jaar worden de jongeren rond oud en nieuw in de gaten gehouden door de politie, en ieder jaar lukt het ze om steeds maar weer sloopauto’s in brand te steken. Eigenlijk een mooi schouwspel waar menig dorp of stad wat van kan leren.  Een enkele keer gaat het verkeerd en wordt er iemand aangehouden maar grotendeels gaat het gemoedelijk in Veen.

Schade
De schade van dit jaar? Zeker 15 sloopauto’s zijn in brand gestoken, aanhoudingen vooralsnog niets van bekend en her en der wat schade aan plantsoen en wegdek. Op naar de volgende jaarwisseling!

 

Foto: Marcel van Dorst – MaRicMedia